Max Crabbendam (1956)

Studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij de bekende pianist Willem Brons. Na zijn afstuderen 1984 vervolgde hij zijn pianostudie bij de pianist en pedagoog Herman Uhlhorn.

In 1986 vestigde Max Crabbendam zich in Wijchen en zette daar een pianolespraktijk op. Vele tientallen pianoliefhebbers uit de omgeving volgden sindsdien pianolessen bij hem. Hij volgde een opleiding koordirectie bij de Stichting S.N.K. te Arnhem en zette daarna zijn koordirectiestudie voort bij Joop Schets en Geert Broeksteeg. Zanglessen nam hij bij Olard Derks, Hugo Naessens, Anja Kwakkestein en Hans Scholing.

Max Crabbendam speelde in diverse kamermuziekensembles, en wordt regelmatig gevraagd als begeleider van koren, instrumentalisten en vocalisten. Hij gaf concerten in de wijde regio, in diverse bezettingen. Max Crabbendam werkt intensief samen met de zangeres Saskia Jonk.

Van 1993 tot 2010 zong hij in Projektkoor Utrecht o.l.v. Rob Vermeulen; met dit koor werkte hij tevens samen als pianist. Tevens maakte hij deel uit van het Gelders Bach-Ensemble. Hij zong een aantal projekten met het Gelders Bach Ensemble o.l.v. Wilbert Staal; verder zingt hij sinds Januari 2007 in Kamerkoor Kalliope te Berg en Dal o.l.v. Wilbert Staal. Ook door dit koor wordt Max regelmatig gevraagd als begeleider tijdens repetities en uitvoeringen.

In november 2007 maakte Max Crabbendam, op uitnodiging van Pianohandel Bender te Arnhem, deel uit van de jury bij het Bender-Petrov pianoconcours voor amateurpianisten, dat plaatsvond in de concertzaal van deze pianofirma.

Hij was jurylid bij het petrof-pianoconcours bij muziekhandel Bender te Arnhem in het najaar van 2007 en bij de landelijke epta-piano-examens te Eindhoven in het voorjaar van 2008.

Sinds vele jaren praktiseert Max hatha-yoga. Hij volgt hiervoor lessen in Wijchen (bij Stella Schenke en bij Yogacentrum Wijchen) en bij gezondheidscentrum Sarvata te Nijmegen. De afgelopen jaren heeft hij zijn yogabeoefening geintensiveerd; hij voltooide in juni 2014 de vierjarige opleiding tot hatha-yogadocent bij Yoga en Vedanta - docentenopleiding te Doorn en geeft yogales bij Sarvata, Centrum voor Gezondheid en Welzijn te Nijmegen, en vanaf januari 2016 in zijn eigen woonruimte in Wijchen. De beoefening van hatha-yoga heeft duidelijke invloed op zijn muziekbeleving in het algemeen en op zijn pianospel in het bijzonder.

Max Crabbendam is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging (KNTV) en bij de European Piano Teachers Association (EPTA).